DİNLENİM KALP ATIM HIZI

 

Olav KARIKOSK                                                                          Çeviri : Serdar ARITAN

 

    Bir atletin fiziksel ve fizyolojik durumunu yansıtan kalp atım hızı,dayanıklılık antrenmanlarında eforu ve toparlanmayı değerlendirmek için yaygın bir şekilde kullanılır. Yavaş kalp atım hızının mesafe atletine yarışmada avantaj sağladığına ilişkin genel bir kabul vardır. Dinlenim kalp atım hızı dakikada 40 olan bir atletin, kalp atım hızının dakikada 180 atışa eriştiği bir efor evresinde 140 atışlık bir reservi olacaktır.

    Dinlenim kalp atım hızı değerinin ayakta ve yatış pozisyonundayken belirgin bir farklılık gösterdiği bilinmektedir. Finlandiyalı Timo Vuorima'ya göre bu farklılık 20 civarındadır. Bu yüzden dinlenim kalp atım hızı ölçümü sabah uyanır uyanmaz henüz yatıyor pozisyonundayken alınmalıdır.

    Doğal olarak dinlenim kalp atım hızı; Sinir sistemi üzerine etki eden stresler, egzersiz sonrası toparlanma kapasitesi, uyku, sağlık, beslenme gibi birçok etmenden etkilenir.Kalp atım hızı sabahı izleyen ağır iş yüklemelerinde daha yüksek olabilir. Dinlenmedeki yüksek kalp atım hızı bir hastalık belirtisi de olabilir.

    Dinlenim kalp atım hızı kullanışlı bir yol gösterici olmasına rağmen, yazar tarafından pek çok uzun mesafe koşucusundan uzun yıllardan beri toplanan bilgiler, dünyanın en iyileri arasında bile önemli farklılıkların varolduğunu göstermektedir. Bu farklılığın bir kısmı muhtemelen dinlenik kalp atım hızının belirlenmesi için değişik metodların kullanılmasından oluşmaktadır. Diğer faktörler,yarış anındaki form durumu,sorumluluk sahibi olması gibi faktörlerdir.

    Uzun mesafe koşucularının kalp atım hızının, orta uzun mesafe koşucularından daha düşük olduğunu eldeki bilgiler göstermektedir. Gene de,kişisel farklılıklar söz konusu olup,bir aletin nabzının düşük olması daha iyi bir düzeyde olduğu anlamına gelmez. Bazı aletler yüksek kalp atım hızında oldukça büyük iş yüklerini tolere ederler. Bunun kas glikojen depoları gibi faktörler tarafından belirlendiği sanılmaktadır.

 

 

Yayına Hazırlayan : Elif YÜKSEL